Els llibres que recomanen Quimi Portet, Rosa Renom, Feliu Formosa, Miquel Barceló, Julieta i altres personalitats de la cultura
Professionals de l’àmbit artístic aconsellen lectures per aquest Sant Jordi


S’acosta Sant Jordi i poden trobar més de setanta recomanacions dels crítics de Quadern. En aquesta llista, però, trobaran els títols seleccionats per dotze personalitats de la cultura, des del cuiner Jordi Vilà a Imma Prieto, directora del Museu Tàpies, ant per Julieta, Rosa Renom o Feliu Formosa.

Jordi Vilà

Si menges una llimona sense fer ganyotes
Sergi Pàmies
Quaderns Crema
El cuiner Jordi Vilà recomana un llibre de Sergi Pàmies, Si menges una llimona sense fer ganyotes. Explica que per a ell ha estat un gran manual “sobre com tranformar les veritats de la vida, les seves alegries i misèries i les seves contradiccions en alta literatura”. Són una vintena de contes edtitats per Quaderns Crema el 2007 que que barregen situacions quotidianes i fantàstiques per aprofundir en emocions comunes. Amb la seva mirada irònica, Pàmies parla de l’amor no correspost, la desconfiança, els lligams familiars, l’excés de solitud o de companyia, entre d’altres qüestions que afecten a tothom.

Quimi Portet

El rellotge verd
Julià Guillamon
Anagrama
El músic de Vic comparteix generació amb Julià Guillamon, nascut a Barcelona el 1962, i només això ja confereix certes afinitats. També explica que sent atracció per la seva “escriptura magnètica”, que en aquest cas ha bastit un relat d’iniciació d’un noi d’una família treballadora del Poblenou que descobreix la condició postmoderna, és a dir, aquells temps candorosos i accelerats que van començar després de la mort de Franco, van cristal·litzar a la dècada dels vuitanta i noranta, i arriben al final amb la cloenda dels Jocs Olímpics.
![DVD 1260 02/04/25 Barcelona. Txell Miras, diseñadora de moda, fotografiada en el backstage del 080 Barcelona Fashion Week horas antes de su desfile. [ALBERT GARCIA]](https://imagenes.elpais.rsinforma.com/resizer/v2/HMU3DJS6SRDS3JSU4VDOT2SELA.jpg?auth=09dba07bd01a346146bdebf999c3d458e74b9145329f13a022c8398b91add519&width=414&height=414&smart=true)
Txell Miras

Qué vas hacer con el resto de tu vida
Laura Ferrero
Alfaguara
Qué vas a hacer con el resto de tu vida és el debut en novel·la de Laura Ferrero, publicat el 2017 per Alfaguara. Txell Miras en destaca que està “molt ben escrit i de manera molt natural, sense artificis, però amb una gran profunditat”. En recorda especialment un fragment en què parla de la pel·lícula de Wim Wenders Paris Texas, en un moment en què el Travis, el protagonista, està travessant el desert d’Arizona, el mateix que el cineasta va recórrer, entre d’altres llocs propers, per rodar aquest film mític.

Julieta

No em deixis mai
Kazuo Ishiguro
Anagrama
Kazuo Ishiguro és un dels autors de capçalera de Julieta, perquè “atrapa, commou i, sobretot, fa pensar”. El llibre obre les portes a una escola estranya on resideixen clons amb un destí terrible: donar algun dia els seus òrgans a un humà: “Què és humà i què no, què ens defineix com a espècie i quin paper juga la capacitat de sentir amor en tot això” són alguns dels interrogants que destaca la cantant en l’obra.
![DVD 1159 03/05/23 Igualada. Feliu Formosa, escritor. En la imagen, Formosa fotografiado en su domicilio de Igualada. [ALBERT GARCIA] EL PAIS](https://imagenes.elpais.rsinforma.com/resizer/v2/RXDALIRPJBEDDAIP3FVIRUTP6U.jpg?auth=46fb6090063285d5bef7c06dba5e86aa4166152de3b8eb1b1d4fbb0369175bf1&width=414&height=414&smart=true)
Feliu Formosa

Obres completes. Poesia i teatre
Joan Maragall
Edicions 62
Feliu Formosa recomana les obres completes de poesia i teatre d’un clàssic, Joan Maragall (1860-1911), que el 2020 va editar la Biblioteca dels Clàssics Catalana d’Edicions 62. Una iniciativa de l’Arxiu Maragall per compilar tots els textos de poesia i teatre originals d’un dels representants més significatius del modernisme. La versió aplega tant poesia recollida en llibre com dispersa, incloent-hi la tragèdia Nausica com a culminació de la trajectòria poètica de l’autor. Un seguit de notes permeten entendre millor els poemes i relacionar-los amb els episodis de la seva vida. Formosa explica que de Maragall no deixa de llegir sovint, “amb emoció”, El comte Arnau, un poema extraodinari, i assegura que la seva poesia ja fa molts anys que viu dins seu i l’acompanya.

Imma Prieto

Aquella que va habitar la casa abans que jo
Rasha Omran
Èter Edicions
Imma Prieto recomana un llibre “amb una poètica aclaparadora, que forada el paper amb mots que no estalvien cruesa i realitat des d’una escriptura que s’acosta a allò pictòric”. Es tracta del poemari Aquella que va habitar la casa abans que jo, on la siriana Rasha Omran filtra el seu exili personal des de l’encarnació del món contemporani. “Un duel entre la vida i la mort que alhora comparteix des d’una generositat i tendresa punyents, nodrint els seus poemes amb una mirada íntima que es construeix des del llindar de múltiples imaginaris: personals, col.lectius, socials, tot accentuant la soledat del món actual”.

Rosa Renom

Diaris complets
Feliu Formosa
Quid Pro Quo Edicions
Rosa Renom recomana els diaris de Feliu Formosa “perquè, a més d’un gran poeta i traductor, aquests dietaris són meravellosos”. Ben escrits, frescos i mirall d’una època i d’una ànima... Formosa escriu amb gran franquesa d’èpoques fosques i lluminoses, de la feina de traductor i d’actor, del teatre, de la poesia i d’una llarga trajectòria vital. L’actriu explica que els ha anat llegint per separat en diferents èpoques, però aquest any Quid Pro Quo Edicions els ha publicat en un sol volum titulat Diaris complets, de 704 pàgines. Un bon tros de vida.

Manel Alías

Emporta’t el meu dolor
Katerina Gordéieva
Comanegra
El llibre de Katerina Gordéieva dona veu als testimonis que han marxat d’Ucraïna colpejats per la guerra del Kremlin, amb el sentiment de culpabilitat de la periodista russa: “Som nosaltres que bombardegem? Som nosaltres. Dormo dues hores més, m’obligo a dormir. Em vesteixo. Me’n vaig a la redacció. Em diuen: estàs preparada? I tant, preparada. En realitat, és impossible estar preparada per ser nosaltres els feixistes. No m’havia preparat de cap manera per a això”. Alias també recomana El meu país estimat, de Ielena Kostiutxenko, publicat per La Segona Perifèria.
> Llegeix la crítica dels dos llibres

Miquel Barceló

Los náufragos del Batavia
Simon Leys
Acantilado
L’artista destaca Los náufragos del Batavia, de Simon Leys entre els llibres d’història que l’han marcat, un exemple de “la facilitat extrema amb què el nostre món pot sotmetre’s a la tirania i la barbàrie”. El llibre recorda la nit del 3 al 4 de juny del 1629, quan el Batavia, l’orgull de la Companyia Holandesa de les Índies Orientals, va naufragar a poca distància del continent australià després de xocar contra un arxipèlag de corall. El que va ar va ser atroç. Mentre Pelsaert, representant de l’armador, i el capità intentaven arribar a Java en una xalupa per buscar ajuda, els més de dos-cents supervivents van veure com Cornelisz, exboticari perseguit per la justícia, els dirigia a un pou de terror i violència.
![DVD 1258 21/03/25 Barcelona. Eduard Sola, guionista de cine y televisión. [ALBERT GARCIA] El País](https://imagenes.elpais.rsinforma.com/resizer/v2/QRGVN3LLK5CGRJXJLPNRDI62D4.jpg?auth=0dd1eef6539ff09838719f25de1bc1ae9ecd3ba0d4b132e88ce4c4cbe978c273&width=414&height=414&smart=true)
Eduard Sola

Rotunda
Candela Sierra
Andana Editorial
El guionista de Casa en flames és lector de còmics i es decanta per Rotunda, de Candela Sierra. Al seu parer, aquest còmic “explica molt bé el món laboral que ens envolta on la hipocresia regna sense control”. Publicat per Andana Gràfica, la protagonista de la història és Brisa, una jove escultora que s’acaba de diplomar i, mentre treballa en una cafeteria, busca desesperadament una feina a l’alçada de les seves expectatives. Quan per fi l’aconsegueixles coses no seran com esperava. Debut de Candela Sierra, va guanyar el Premi València de Novel·la Gràfica 2022. El llibre és una crítica amb humor del món laboral.

Sílvia Abril

Bereshit
Teresa Muñoz
Fanbooks
“On són els que van ser en aquest món abans que nosaltres?”. La cita inicial de la novel·la juvenil Bereshit, de Teresa Muñoz, deixa clar el que trobaràs al llarg de la història, explica Sílvia Abril, que destaca la manera en què Teresa Muñoz porta el lector a plantejar-se situacions en les quals tal vegada no havia pensat mai en una història sobre el tabú del dol juvenil. La protagonista perd la seva germana en un accident de trànsit, i el relat, mereixedor del premi Ramon Muntaner 2024, corre entre el realisme i la fantasia.

Sebastià Portell

Tan poca vida
Hanya Yanagihar
Lumen
Llegir Tan poca vida, traduït per Alexandre Gombau, va ser com endinsar-se en una catedral literària dedicada al dolor per a Sebastià Portell. “No sé si mai havia tengut a les mans un llibre tan sensible i alhora tan inclement amb els personatges i amb el lector, un text tan amarat de tristesa i al mateix temps tan i tan bell, una obra tan crua i alhora plena d’humanitat”. El va acompanyar durant prop d’un mes de lectura i de llavors ençà ha anat fent camí amb ell. “És d’aquelles obres que deixen petjada, com una osca quasi imperceptible a l’ànima i al cor”.
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad , así podrás añadir otro . Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
¿Tienes una suscripción de empresa? Accede aquí para contratar más cuentas.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.